Nagy Attila János operatőr-rendező

„Kételkedem, tehát vagyok”

Nagy János Attila mindig kapható arra, hogy autóba csapjon egy kamerát és egy mikrofont, és megörökítse filmjeivel egy-egy ’hely’ pillanatát.

Nagy János Attila operatőr-rendezőnek vannak dédelgetett filmelképzelései. Erről beszélünk, leülve, saját munkánk befejezése után.

Attila egy különös történetet mesél Bercsényi Lászlóról, Bercsényi Miklós fiáról, aki Rákóczi mellett harcolt a szabadságharcban. A francia hadseregben Bercsényi László a legmagasabb katonai rangot érte el, de mindig büszke volt magyarságára. A franciák ’magyar generálisa’ volt. A mai napig az egyes számú elitalakulatot a francia hadseregben az ő tiszteletére Bercsényi László Első Huszár Légidesszantnak hívják. De ez még nem minden! Az ennél az alakulatnál szolgáló katonáknak mind a mai napig a „Késmárk felett süvít a szél”  az indulójuk, amit magyarul énekelnek.

"Képzeld csak magad elé" – mondja Attila – "kétméteres fekete katonák vonulás közben magyarul éneklik, hogy Késmárk felett süvít a szél… hogy mit jelent a szöveg, azt nem biztos, hogy ismerik. Ebből a sztoriból kiindulva szeretnék olyan katonákról forgatni, akik nem a hazájuk katonaságában, hanem más népek hadseregében, más népek szabadságáért harcolnak…."

Célja, hogy megörökítse filmjeivel egy-egy "hely" pillanatát.

Attila mindig kapható arra, hogy autóba csapjon egy kamerát és mikrofont és nekivágjon az útnak.

Széles látóköre, képessége a sokat-látásra a biztosíték arra, hogy meglássa a feldolgozandó témában a fantáziát, az izgalmat, a kihívást. Figyel, kutat, kérdez, kételkedik… és mindennek látható-hallható nyoma is marad.

Filmes pályafutását a MAFILM Játékfilm részlegénél kezdte, később egy kis stúdióban dolgozott, ahol az Építészeti Minisztérium megbízásából építészeti filmeket készített. Később hosszú évtizedekig a Magyar Művelődési Intézet Látószög Stúdióját vezette.

„Játékfilmes” beállítottsággal indult, végül mégis dokumentumfilmet forgat többet.

Hitvallása szerint nem a műfaj határozza meg a munkáját, hanem a minőség. Filmjei többnyire „megrendelésre” készülnek, de ő az, akivel rendezőként, forgatókönyvíróként vagy operatőrként egyaránt nagyon jó dolgozni, mert igazi csapattagként igazodik az adott feladat szellemiségéhez, céljához vagy éppen a megrendelő, szemléletéhez, elképzeléseihez, miközben a saját kreativitását, látásmódját és elképzeléseit is beleviszi a filmbe. Alkotó és mesterember egyszerre.

Bebírók és helyiek együttműködése

Nagy János Attila velünk készült filmjeinek egyike arról szól, mit jelent ma ’Bebirónak’ vagy ’Helyinek’ lenni Etyeken vagy más vidéki településen.

ÜZENET›

ÜZENET›